10 oktober 2018

Myrmecocystus mimicus

Myrmecocystus mimicus staat bekend als honingpot mier. Sommige werksters worden opslag voor voedsel, en worden ook wel repletes genoemd. Het achterlijf van deze opslag mieren word enorm groot en voorziet de kolonie van voedsel in tijden dat ze weinig voedsel kunnen vinden. Deze soort komen van nature voor in zuid-Amerika en Mexico. Het is een soort die maar weinig word aangeboden in Europa. In de natuur leven ze in droge en warme omgeving zoals de savanna en droog grasland. Het zijn erg actieve en agressieve mieren. Zowel door deze activiteit en door de bijzondere honingpot mieren is dit een zeer geliefde soort onder de mieren houders. De opstart fase duurt relatief lang, maar daarna kan deze een kolonie van deze soort binnen enkele jaren uitgroeien tot enkele duizenden individuen.

Deze hitte bestendige soort doet het uitermate goed bij temperaturen van 23 °C tot 35 °C, met een luchtvochtigheid van rond de 40-70% in het nestgedeelte. Voer een koningin of startende kolonie niet te veel suikerwater. De werksters kunnen een koningin overvoeren waardoor ze sterft. Wanneer een kolonie groter word is dit probleem verholpen doordat het eten word opgeslagen in de repletes. Optimale dag temperatuur in het nest ligt rond de 26 °C. Ze kunnen temperaturen aan tot ongeveer 10 °C, maar daarbij zal een kolonie niet verder ontwikkelen.

Details

Afmetingen
Koningin: 8-9 mm
Werksters: 3-6 mm

Kolonie samenstelling
Koningin: Monogyn, één koningin per kolonie
Kolonie: tot ongeveer 10.000 werksters

Temperatuur
Optimaal: 22°C tot 30°C
Winterrust: nee

Voedsel
Suikerbron: bijvoorbeeld honing, schenkstroop, suikerwater, honingdauw. Pas op met voeren van suikerbron bij opstartende kolonies. Te veel voeding kan zorgen voor sterfte van de koningin.
Eiwitbron: insecten zoals bijvoorbeeld fruitvliegen, vliegen, krekels, muggen, etc.

Ontwikkeling
De ontwikkeling van eitje tot mier is sterk afhankelijk van temperatuur. Bij deze soort duurt het ongeveer 6 tot 10 weken:
Eitje tot larve: 10 tot 12 dagen
Larve tot pop: 10 tot 14 dagen
Pop tot werkster: 10 tot 24 dagen

Verwachtte groei (bij optimale omstandigheden)
Jaar 1: 20 tot 50 werksters
Jaar 2: 50 tot 100 werksters
Jaar 3: 100 tot 500 werksters
Jaar 4: 500 tot 2.000 werksters
Jaar 5: 2.000 tot 5.000 werksters
Maximaal: 10.000 werksters