29 juni 2019

Mierenplanten

We presenteren hierbij als eerste webwinkel een zeer unieke samenwerking: Mierenplanten die worden bewoond door Aziatische reuzenmieren! 

Mierenplanten zijn epifytische planten uit de tropen die in een verdikte stengel gangen en holen maken. Ze lokken tropische mieren met zoete voedselpakketjes, waarna de mieren in de plant kunnen gaan wonen. De plant wordt door de mieren beschermd tegen belagers, terwijl de mieren een stevig, veilig, kant-en-klaar nest hebben. Een samenwerking dus met voor beide soorten een voordeel.

Door uitgebreid te testen met verschillende mieren soorten zijn we tot de ideale combinatie gekomen van mierenplant en mierensoort. De mierenplant uit Papoea-Nieuw-Guinea kwam als beste uit de test in combinatie met de Aziatische reuzenmier (Camponotus nicobarensis). Het is fascinerend om te zien hoe snel de mieren in deze plant getrokken zijn en nu werken aan de uitbreiding van de kolonie! Voor u selecteren wij de best geschikte planten met uitgebreid gangenstelsel waarin deze mieren kunnen leven.

De grote koningin kan wel 25 jaar oud worden dus je zou ze lang als huisdier kunnen houden. De plant heeft regelmatig water nodig, zodat de grond licht vochtig blijft. En de mieren kunnen af en toe worden gevoerd met een suikerbron (bijv. honing) en dode insecten.

De plant en mieren doen het goed bij een temperatuur van ongeveer 20 tot 28 graden Celsius. De plant staat in een glazen pot met anti-uitbraak-middel waardoor deze symbiose gemakkelijk als één geheel kan worden gehouden.

Omdat de planten niet te verzenden zijn via de post kunnen ze alleen worden opgehaald in Wageningen. Dit kan op afspraak bij de Mierenspecialist.