29 december 2018

Welke 5 soorten zijn interessant voor gevorderden?

Je hebt al ervaring opgedaan met het houden van mieren of andere insecten. Dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Uit de vele soorten waaruit je kunt kiezen hebben wij een selectie gemaakt. Hieronder vind je 5 interessante soorten die wij denken dat de moeite waard zijn voor gevorderden.


1. Pheidole pallidula

Pheidole pallidula is om drie redenen een interessante soort om te houden. Ten eerste groeit een kolonie erg snel bij de juiste omstandigheden (houden in een gipsnest formicarium is aangeraden!). Ten tweede zijn het hele actieve mieren die snel reageren op voedsel en daar massaal voor uit het nest komen. Tot slot maakt deze soort prachtige soldaatjes met enorme koppen. Deze actieve mieren moeten worden verwarmd en zijn meesters in ontsnappen. Wat ons betreft een zeer interessante soort voor gevorderden.


2. Camponotus cruentatus

Camponotus cruentatus is een prachtige zuid-Europese soort. De combinatie van donker rode en zwarte kleuren maakt dit imposante mieren om naar te kijken. Omdat het grote mieren zijn heeft deze soort veel tijd nodig om zich tot een flinke kolonie te ontwikkelen. Je hebt dus geduld nodig voordat dit een grote kolonie is. Wanneer je ze kunt houden naast andere soorten hoeft dat geen probleem te zijn. Daarom een geweldige soort om erbij te nemen als je al een aantal kolonies hebt staan.


3. Camponotus nicobarensis

Camponotus nicobarensis zijn prachtige mieren uit Aziƫ. Het is een actieve soort die zowel minors en majors heeft. De prachtige oranje rode kleur is onmiskenbaar. Omdat het een tropische soort is blijven ze het hele jaar door actief. Verwarmen is dan ook noodzakelijk, maar hierdoor heb je ook in de winter veel plezier van je Camponotus nicobarensis kolonie. Een prachtige soort voor je collectie!


4. Camponotus ligniperda

Camponotus ligniperda is de grootste mier van Europa. Majors worden bijna anderhalve centimeter en zijn dan ook enorm. Omdat ze zo groot zijn groeit een kolonie van deze soort langzaam. Gedurende de winter gaan ze in rust, wat de ontwikkeling nog verder vertraagd. Voor deze soort is dus veel geduld nodig, maar wanneer je een kolonie bezit met enkele tientallen tot honderden werksters is het zeker de moeite waard!


5. Formica sanguinea

Tot slot denken wij dat Formica sanguinea een hele interessante soort is voor de wat meer ervaren mieren houders. Deze mieren lijken sterk op de rode bosmier (Formica rufa), maar hebben een bijzondere levenswijze. Voor een snelle ontwikkeling van hun kolonie houden ze slaven. De werksters gaan op rooftocht om poppen te stelen uit omliggende nesten van andere Formica soorten (bijvoorbeeld Formica fusca). Wanneer de poppen uitkomen in het nest van Formica sanguinea gaan ze aan het werk alsof ze thuis zijn. De nieuwe generatie van roofmieren word dan ook opgevoed daar de slaven. Deze bijzondere levensstijl in combinatie met de prachtige zwarte-rode kleur maakt dit een goede soort om het lijstje van interessante soorten voor gevorderden af te sluiten.