6 april 2017

Prenolepis nitensPrenolepis nitens of Europese honingpot mier komt oorspronkelijk uit Oost-Europe en is een zeer zeldzame mierensoort. Een kolonie is monogyn en heeft dus maar één koningin in een nest. In de vrije natuur leven ze vooral ondergronds en houden ze luizen op wortels van boven om de kolonie van voedsel te voorzien. In gevangenschap kunnen ze prima gevoerd worden met zoetstof zoals honing, schenkstroop of suikerwater. De ontwikkeling van eitje tot mier duur bij de Europese honingpot mier ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duur 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Een koningin kan 15 jaar oud worden. Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koningin legt steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen. Binnen een paar jaar zal een kolonie hierdoor uitgroeien tot enkele duizenden individuen! Uiteindelijk kunnen kolonies van Prenolepis nitens aantallen bereiken van wel 20.000 mieren.

Afmetingen
Koningin: 8-10 mm
Werksters: 3-4 mmStartende kolonie Prenolepis nitens
Een koningin met enkele werksters van Prenolepis nitens eventueel met eitjes en larfjes. De koninginnen zijn verzameld na bruidsvluchten in maart en hebben dus net een kleine kolonie kunnen stichten.


Een kolonie van Prenolepis nitens kolonies kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.