7 januari 2016

Lasius niger


Lasius niger of zwarte wegmier is in Nederland de meest voorkomende soort. Deze mieren stellen weinig eisen aan hun leefomgeving en komen dan ook op heel veel plekken voor. Een kolonie is monogyn, dit betekend dat er maar één koningin is in een nest. De ontwikkeling van eitje tot mier duurt bij de zwarte wegmier ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duurt 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Een koningin kan 15 jaar oud worden, er zijn zelfs gevallen bekend waar ze wel 20 jaar oud werd. Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koningin legt steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen. Binnen 3 jaar kan een kolonie hierdoor uitgroeien tot wel 10.000 individuen! Uiteindelijk kunnen kolonies van Lasius niger aantallen bereiken van wel 40.000 mieren.

Afmetingen
Koningin: 8-9 mm
Werksters: 3-5 mm


LasiusNiger_Foto1LasiusNiger_Foto3LasiusNiger_Foto4LasiusNiger_Foto5LasiusNiger_Foto2


Kolonie Lasius niger in buisje
Een kolonie Lasius niger leveren we met 1 koningin en 5 tot 15 werksters. Daarnaast zijn er ook altijd nog larven en eventueel eitjes en cocons aanwezig. Deze kolonies zijn afkomstig van koninginnen die in de zomer zijn gevangen. Ze zijn dus pas een paar maanden tot maximaal 1 jaar oud.

Kolonie Lasius niger & gips-nest
De kleine kolonies die we verkopen in combinatie met een gips nest zijn ook maximaal 1 jaar oud. De grotere kolonies boven de 50 werksters zijn al 1 jaar oud en kunnen in het komende jaar flink groeien naar enkele duizenden mieren. Het gips nest heeft een afmeting van 8,5 cm hoog, 11 cm lang en 8,5 cm breed. Dit nest is speciaal door ons ontwikkeld en zorgt voor een goede en langdurige groei van de mierenkolonie.


Gipsnest_3Gipsnest_2Gipsnest_4


Een Lasius niger mierenkolonie kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com, of vul onderstaand contactformulier in.