29 december 2018

3 uitdagende soorten voor experts

Wie eenmaal met het houden van mieren is begonnen kan niet meer stoppen. Eén kolonie is dan vaak ook niet meer genoeg. Door de vele verschillende soorten mieren is er altijd weer een nieuwe uitdaging. Voor de doorgewinterde hobbyisten die al vele soorten in huis hebben raden wij deze 4 unieke soorten aan. Allemaal bijzondere soorten die wat meer aandacht nodig hebben en niet vaak worden aangeboden.


1. Lasius umbratus

Lasius umbratus is een parasitaire soort. Een koningin dringt een kolonie van een andere soort (bijvoorbeeld Lasius niger) binnen en begint daar met het leggen van eitjes. Soms dood ze de koningin van haar gast-kolonie, soms sterft de koningin van de gast-kolonie doordat de koningin van Lasius umbratus zo aantrekkelijk is, dat de oorspronkelijke koningin geen eten meer krijgt van de werksters. Ze sterft uiteindelijk van de honger. Toch lukt het maar een klein aantal koninginnen van Lasius umbratus om succesvol haar eerste werksters groot te brengen. Vaak word de koningin al dood gemaakt door de werksters, of verliest ze het gevecht met de regerende koningin. Er zijn maar weinig hobbyisten met een succesvolle Lasius umbratus kolonie. Een mooie uitdaging voor een expert denken wij!


2. Myrmecocystus mimicus

Myrmecocystus mimicus, oftewel de honingpot mieren zijn een droom soort voor vele mieren houders. De prachtig honingpotten worden gebruikt als opslag vaten voor de kolonie in tijden met minder voedsel. In de woestijn, waar ze in de natuur voorkomen, is dat hard nodig want voedsel is maar sporadisch beschikbaar. Vooral de opstart fase is bij deze soort een grote uitdaging. Te veel suikerwater aanbieden kan zorgen voor sterfte van de koningin omdat de werksters haar te veel voeren. Te weinig voedsel is natuurlijk ook niet goed. Om de goede balans te vinden voor een optimale ontwikkeling van de kolonie is ervaring met het houden van mieren een vereiste. Daarnaast worden ze maar weinig aangeboden en is dit dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een prachtige kolonie honingpot mieren!

3. Camponotus truncatus

Camponotus truncatus is een unieke soort. Ze behoren tot de reuzenmieren, maar zijn voor reuzenmieren aan de kleine kant. De koningin en soldaten van Camponotus truncatus hebben een platte kop, als een soort kurk. Deze gebruiken ze om de ingang naar hun nest dicht te stoppen en te voorkomen dat er vijanden binnen dringen. In de natuur leeft deze soort in holle boomtakken, waar de slanke vorm van deze mieren, in combinatie met hun unieke verdedigingsmechanisme perfect van pas komen. Door de bijzondere levenswijze is deze soort niet de makkelijkste om te houden. Een mooie uitdaging voor jou als expert!