19 juni 2016

TemnothoraxTemnothorax of slankmieren zijn mierensoorten uit de onderfamilie van de Myrmicinae. Het zijn typische bewoners van bossen en nestelen zich voornamelijk onder schors, in holle takjes of onder mos. Als de kolonie in de buurt van een eikenboom zit zullen ze kiezen voor eikeltjes als nestruimte. Eén enkele eikel kan een volledige kolonie huisvesten. De kolonie bestaat uit een koningin met maximaal 200 werksters en broed. Deze mieren worden daarom ook wel eikelmieren genoemd.

Kolonies zijn in principe monogyn en huisvesten dus maar één koningin. De ontwikkeling van eitje tot mier duurt ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duurt 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Een koningin kan wel 20 jaar oud worden. Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koningin legt steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen. Kolonies van de eikelmiertjes worden niet groter dan ongeveer 200 werksters.

Een mooie, interessante en leuke soort om te houden. Ze zijn heel actief en daarom leuk om te observeren. Een compact nest is voldoende om de kolonie in te huisvesten. Daarnaast is deze soort ook goed in combinatie met andere soorten te houden omdat het geen dominante soort is en ze conflicten vermijden.

Afmetingen
Koningin: 4-5 mm
Werksters: 2-4 mm


Voorbeeld mierenfoto_Temnothorax4Voorbeeld mierenfoto_TemnothoraxVoorbeeld mierenfoto_Temnothorax2Voorbeeld mierenfoto_Temnothorax3


Kolonie Temnothorax & gips-nest
Eeen kolonie van de eikel miertjes Temnothorax heeft 1 koningin en minimaal 10 werksters. Het gips nest heeft een afmeting van 8,5 cm hoog, 11 cm lang en 8,5 cm breed. Dit nest is speciaal door ons ontwikkeld en zorgt voor een goede en langdurige groei van de mierenkolonie.


Gipsnest_3Gipsnest_2Gipsnest_4


Een Temnothorax mierenkolonie kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.