6 april 2017

Solenopsis fugaxSolenopsis fugax of diefmieren zijn kleine miertjes. Ze worden ook wel eens vuurmieren genoemd omdat ze kunnen steken en dit een branderig gevoel geeft. Het is met een lengte van 1,5 tot 6,5 millimeter één van de kleinste mieren van Europa. Ze maken hun nesten vaak in de buurt van andere mieren kolonies. In de natuur kunnen ze vaak gevonden worden in de buurt van andere mieren zoals Formica en Lasius. Ze graven tunnels van hun eigen nest naar dat van de buren. Vervolgens beroven ze de buren van het broed en verdwijnen weer via de smalle tunnels. Omdat de diefmieren erg klein en smal zijn kunnen de mieren van het beroofde nest er niet achteraan. Vandaar ook de naam ‘diefmier’.Ze zouden verward kunnen worden met de faraomier (Monomorium pharaonis) of de vuurmier (Solenopsis invicta). In tegenstelling tot de de farao- en vuur-mier zijn diefmieren geen plaag insecten. Ondanks de geringe grootte van deze miertjes, kan een kolonie snel uitgroeien tot 10.000 werksters.

Een kolonie is monogyn of soms ook polygyn, dit betekend dat er één of meerdere koninginnen in een nest zitten. De ontwikkeling van eitje tot mier duurt bij de gele diefmier ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duurt 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Een koningin kan wel 10 jaar oud worden. Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koningin legt steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen.

Afmetingen
Koningin: 6-7 mm
Werksters: 1-3 mm


Koningin Solenopsis fugax & gips-nest
De koningin heeft al broed (eitjes, larfjes en/of poppen) en is verzameld na een bruidsvlucht in september/oktober. Deze mieren overwinteren als koningin en starten in het voorjaar met de opbouw van hun nieuwe kolonie. Het gips nest heeft een afmeting van 8,5 cm hoog, 11 cm lang en 8,5 cm breed. Dit nest is speciaal door ons ontwikkeld en zorgt voor een goede en langdurige groei van de mierenkolonie.


Gipsnest_3Gipsnest_2Gipsnest_4


Een Solenopsis fugax mierenkolonie kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.