30 maart 2017

Messor barbarusMessor barbarus of oogstmieren verzamelen zaden, en slaan deze op om ook in minder goede tijden voldoende voedsel te hebben. Deze soort produceert vanaf ongeveer 10-15 werksters ook soldaten met grote koppen. Deze soldaten zijn er om de kolonie te beschermen tegen vijanden, maar ook om de harde zaden te kraken zodat het voedsel beschikbaar komt voor de kolonie. Ze eten voornamelijk zaden, maar ook insecten zijn ze dol op. Vocht of suikerwater aanbieden kan beter niet, of alleen in een watje, anders zullen de werksters snel verdrinken. Een kolonie is altijd monogyn, dit betekent dat er maar één koningin is in een nest. De ontwikkeling van deze mieren gaat niet zo snel, geduld is dus wel noodzakelijk. Daarnaast zijn ze gevoelig voor stress, stoor ze dus niet te vaak om de kolonie goed te laten ontwikkelen. Volwassen kolonies kunnen enkele duizenden werksters en soldaten omvatten.

Deze mieren komen uit Zuid-Europa en hebben dan ook geen winterslaap nodig. Ze doen het vooral goed bij temperaturen rond de 21-28 graden, verwarmen met een warmtematje is dus wel noodzakelijk voor de kolonie om het goed te doen. Ze overleven ook bij temperaturen tot rond de 15 graden.

Afmetingen
Koningin: 15-18 mm
Werksters: 3-8 mm
Soldaten: 10-14 mmKolonie Messor barbarus in buisje
Kolonies die we verkopen zijn om dit moment alleen te krijgen in een buisje. We verkopen ze momenteel nog niet in combinatie met een formicarium.


Een Messor barbarus mierenkolonie kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.