6 maart 2017

Lasius umbratusLasius umbratus of gele schaduwmier is een sociale parasiet mier. Om een kolonie van deze mieren te starten dringt de koningin van Lasius umbratus een bestaand nest van een andere mieren soort binnen. Hiervoor gebruiken ze vaak Lasius niger of Lasius flavus mieren als gastheer. Wanneer de koningin het nest is binnengedrongen, zal ze de koningin van het bestaande nest doden en haar plaatst innemen. De werksters erkennen haar als de nieuwe koningin, en zullen haar larven grootbrengen tot werksters. Hierdoor zie je bij een startende kolonie van Lasius umbratus vaak twee kleuren mieren door elkaar (zie ook het filmpje hierboven).

Een kolonie is monogyn, dit betekend dat er maar één koningin is in een nest. De ontwikkeling van eitje tot mier duurt bij de gele schaduwmier ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duurt 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Een koningin kan wel 15 jaar oud worden. Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koningin legt steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen.

Afmetingen
Koningin: 8-9 mm
Werksters: 3-4 mm

 


Kolonie Lasius umbratus & gips-nest
De kleine kolonies die we verkopen in combinatie met een gips nest zijn maximaal 1 jaar oud. Ze zijn door ons zelf opgekweekt in bestaande nesten van Lasius niger. Je krijgt dus altijd een combinatie van werksters Lasius niger en Lasius umbratus. Het gips nest heeft een afmeting van 8,5 cm hoog, 11 cm lang en 8,5 cm breed. Dit nest is speciaal door ons ontwikkeld en zorgt voor een goede en langdurige groei van de mierenkolonie.


Gipsnest_3Gipsnest_2Gipsnest_4


Een Lasius umbratus mierenkolonie kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.