16 januari 2016

Formica fuscaFormica fusca of grauwzwarte renmier is een inheemse soort voor Nederland. Dit zijn de zwarte bosmieren van Nederland (deze mieren zijn groter dan de Lasius soorten) maar veel minder agressief dan de rode variant (Formica rufa). Ze ontlopen conflicten met andere mieren soorten liever dan dat ze in de aanval gaan. Ze worden dan ook vaak als slaafmier gebruikt voor soorten als Formica sanguinea en Polyergus rufescens. Ze zijn makkelijk te houden en een kolonie kan zich snel ontwikkelen tot grote aantallen mieren. Een kolonie is monogyn (één koningin per nest), maar meestal polygyn (meerdere koninginnen per nest). De ontwikkeling van eitje tot mier duur bij de knoopmier ongeveer 5 tot 7 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duur 10 tot 12 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen.  Werksters leven niet veel langer dan 2 jaar. De koninginnen leggen steeds weer nieuwe eitjes, waar nieuwe mieren uit komen.  Uiteindelijk kunnen kolonies van Formica fusca aantallen bereiken van ongeveer 2.500 mieren. Het is een goede soort om mee te beginnen als mierenhouder.

Afmetingen
Koningin: 11-13 mm
Werksters: 4-8 mm


Voorbeeld mierenfoto_Formica fuscaFormica Fusca_1Formica Fusca_2Formica Fusca_3


Kolonie Formica fusca & gips-nest
De kolonies zijn al minimaal 1 jaar oud en kunnen in het komende jaar flink groeien naar enkele honderden mieren. Het gips nest heeft een afmeting van 8,5 cm hoog, 11 cm lang en 8,5 cm breed. Dit nest is speciaal door ons ontwikkeld en zorgt voor een goede en langdurige groei van de mierenkolonie.


Gipsnest_2Gipsnest_3Gipsnest_4


Eén van bovenstaande Formica fusca mieren kolonies kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com of vul onderstaand contactformulier in.