14 juli 2017

Camponotus cruentatusCamponotus cruentatus behoren tot één van de grootste mieren van Europa. In tegenstelling tot Camponotus ligniperda zijn deze reuzenmieren vrij agressief en zullen hun nest fel verdedigen. De koningin heeft duidelijk oranje-rode segmenten op haar abdomen zitten, bij de werksters is deze oranje kleur ook duidelijk te zien. In de natuur kunnen ze vaak gevonden worden dood hout of onder stenen en bijna altijd in bosgebieden. Ze eten zowel dierlijke eiwitten als suikerbronnen (voornamelijk honing). Kolonies zijn monogyn en huisvesten dus maar één koningin. De ontwikkeling van eitje tot mier duurt ongeveer 8 tot 10 weken, afhankelijk van de temperatuur. Van eitje tot larve duurt 10 tot 16 dagen, larve tot pop ongeveer 10 tot 14 dagen en tot er een werkster uit de pop komt duurt nog eens 10 tot 24 dagen. Het is een Zuid-Europese soort die het prima doet bij temperaturen van 21 °C tot 28 °C. Extra verwarmen met een warmtematje is dus wel aan te raden. Ze overwinteren normaal bij een temperatuur van 15 °C vanaf eind november tot begin maart. Goed te houden in een acryl nest, groter gips- of ytong-nest, maar ze zijn ook heel tevreden met een zand-nest.

In eerste instantie ontwikkeld de kolonie traag, maar als deze eenmaal op gang is kan het uitgroeien tot een kolonie van wel 10.000 werksters en soldaten. De koningin kan wel 15-18 jaar oud worden. Een prachtige zeer imposante soort om te houden.

Afmetingen
Koningin: 14-16 mm
Werksters: 6-14 mmKolonie van Camponotus cruentatus
Een kolonie van de reuzenmier heeft 1 koningin, gevangen tijdens de bruidsvluchten van juni 2018. Op dit moment alleen beschikbaar in een buisje. De koningin start een kolonie zonder tussendoor te voeden, de koningin eerst wegzetten op een donkere rustige plek en afwachten (4-8 weken) tot de eerste werksters verschijnen.


Een Camponotus cruentatus koningin kopen? Dat kan! Mail direct naar mierenspecialist@gmail.com, of vul onderstaand contactformulier in.